Turizmus marketing és idegenforgalmi marketing

Turizmus marketing a szolgáltatásmarketing egyik ága. Ez egy jól elkülöníthető terület, másként kell hozzáálnunk és kezelnünk kihívásait, ami a definíciójából is jól látszik.

turizmus marketingA turizmus marketing WTO általi definíciója ugyanis kimondja, hogy a turizmus magában foglalja a személyek lakó- és munkahelyén kívüli minden szabad helyváltoztatását, valamint az ezekből eredő szükségletek kielégítésére létrehozott szolgáltatásokat.

A Turizmus marketing története

A turizmus története még az ókorban kezdődött és az olimpiai játékokhoz kapcsolódik, ahol a görögök gazdagabbjai számára nyári lakokat építettek. A fejlődés második szakasza az volt, amikor vallási céllal (zarándoklatra) indultak útnak emberek. Ebben az esetben is megvalósul az önkéntes utazás, ami a turizmus feltétele.

A turizmus, mint iparág fejlődéséhez két nélkülözhetetlen tényező járul hozzá: a szálláshelyek és a közlekedés modernizációja. A XIX. század mindezt meghozta, már csak a tehetősebb réteg számára volt elérhető. A második világháború után a turizmus egyre nagyobb fejlődésnek indult, ami a mai napig tart. A verseny meghozta a turizmus marketing fejlődését is, hiszen a különböző területeknek és szállásoknak egymással kell versengeniük a vendégek megnyeréséért.

A turizmusmarketing a szolgáltatásmarketing egyik ága, és szorosan kapcsolódik egy földrajzi területhez, és adott időszakhoz (téli síelés, nyaralás). Ez a terület jellemzően:

 • időszakos jellegű

 • élményeket ígér

 • érzelmekre hat

 • tematizálható (szegmentálható)

 

A turizmus marketing eszközök

A különbség a hagyományos és az idegenforgalmi marketing között nem is az eszközökben hanem abban van, hogy az érzelmekre sokkal erősebben kell hatnunk. Itt kerülnek elő a képek, videók aktív használata illetve az élő példák és a környezet bemutatása.

A marketing stratégia során a szokásos folyamatot kell követnünk: 1. helyzetelemzés 2. célcsoport meghatározása 3. marketing pozicionálás 4. marketing stratégia meghatározása 5. marketing akcióterv készítése 6. végrehajtás 7. ellenőrzés, mérés, módosítás.

Íme néhány eszköz a turizmus marketingjéhez:

 1. Weboldal: A turisztikai vállalkozások számára egy jól megtervezett, könnyen navigálható weboldal elengedhetetlen. Az oldalnak tartalmaznia kell az összes fontos információt, beleértve az árakat, a szálláshelyeket, az ételeket és az aktivitásokat.

 2. Szociális média: A turizmus szempontjából fontos, hogy jelen legyünk a szociális média platformokon is. A Facebook, Instagram, Twitter és LinkedIn rendkívül hatékony eszközök a marketingkampányokhoz. Az állandó posztolások segítenek a látogatóknak az úticélok megismerésében és vonzóbbá teszik az utazási lehetőségeket.

 3. E-mail marketing: Az e-mail marketing kiváló lehetőség a turisztikai vállalkozásoknak, hogy kapcsolatot tartsanak az ügyfelekkel. Az úti célok és ajánlatok személyre szabott e-mailek formájában továbbíthatóak az ügyfeleknek.

 4. SEO: A keresőmotor-optimalizálás kulcsfontosságú a turizmusban. A cél az, hogy a turisztikai vállalkozás weboldala az első helyen szerepeljen a keresési eredmények között, amikor a felhasználók egy desztinációban vagy egy témában az utazási ajánlatok után kutatnak.

 5. Videók és képek: A videók és képek kiváló eszközök a turizmus marketingjéhez. Az élmények, az utazási célok bemutatása és a látnivalók ismertetése videók és képek formájában nagyon hatékony a látogatók vonzásában.

 6. Partnerkapcsolatok: A partnerkapcsolatok kiépítése a turizmusban fontos stratégia lehet. Például egy szálláshelyi szolgáltató és egy aktivitás szolgáltató együttműködése az utazók számára vonzó lehetőséget nyújthat.

 Kommunikáció

Amikor megismerjük vendégeink céljait, a turizmus fajtákat vesszük számba. Tesszük ezt azért, hogy marketing kommunikációnk során vendégeinknek célzott üzeneteket küldhessünk, ami rezonál az ő igényeikkel.

 • Problémájára keres megoldást: pl. ha valaki horgászni szeretne, magára a témára keres. Olyan helyekre kíváncsi, ahol hobbijának élhet. Nekünk ilyen üzenetekkel kell számára elsősorban megjelennünk.

 • Régiót, országrészt keres: magára a környezetre, vagy ott található eseményre kíváncsi. Ebben az esetben a környezethez való közelségünket és egyéb kapcsolatainkat kell hangsúlyozni.

 

Országmarketing, régiómarketing, TDM (desztinációs marketing), regionális turizmus marketing

 regionális turizmus marketingMivel a turizmus marketing földrajzi területhez kapcsolódik, az ország-, régió- és desztinációs marketing kiemelten fontos fogalom. Itt nem egy szállásra koncentrálunk, hanem nagyobb területi egységre hívjuk fel a figyelmet. Jellemzően nem tud átadni sok üzenetet, hanem csupán egy rövid érzelem átadására van lehetősége, amivel összegzi a terület előnyeit. Nehéz feladat azt a pár üzenetet kiválasztani, de hosszabb történetet az emberek nem tudnak jól megjegyezni, így erre kell hagyatkoznunk. Ezt a tevékenységet nevezzük imageépítésnek.

Az üzenet átadására viszont két lehetőségünk is van TDM során. Vagy célcsoportonként különböző csatornákat választunk, így különböző üzeneteket közvetíthetünk, vagy a sokszínűséget kihasználva minden előnyből felvillantunk egy darabot. Ez utóbbit inkább az országimage reklámok használják.

Egy régió népszerűsítése során több célunk is lehet:

 • Egy régiót népszerűsíthetünk

 • Megnyújthatunk egy szezont

 • Megkeresse és fejlessze egy-egy régió turisztikai lehetőségeit

Ezekért a célokért viszont fejlesztéseket kell végeznünk, illetve termékeket kell kitalálnunk. Ez túlmutat a kisebb piaci szereplők erején és állami, vagy egyéb szervezetek, közösségek tudják megvalósítani. Műemlékeket kell felújítani, turistautakat építeni, élményparkokat létrehozni, fesztivált indítani, stb. Ezek a fejlesztések multiplikátor hatásuk miatt a környék turizmusát fogják javítani, minden szereplő hasznára.

 

Szállodai marketing

A szállodai marketing kisebb egység, mint a desztinációs marketing. Itt már egy szállás turisztikai marketing tevékenységét értjük, így kisebb területre összpontosít. 

A szállodai marketing az a folyamat, amelyben a szállodák és más szálláshelyek megismertetik magukat a potenciális vendégekkel, és felhívják a figyelmet az általuk kínált szolgáltatásokra és élményekre. A szállodai marketing célja, hogy a szállodák több vendéget vonzanak, növeljék a foglalásokat, és a látogatók elégedettek legyenek az általuk nyújtott szolgáltatásokkal.

A szállodai marketing tevékenységei közé tartozik az online és offline marketing, a közösségi média marketing, a weboldal optimalizálása, az e-mail marketing, az influencer marketing és a kapcsolatépítés a potenciális vendégekkel. Az online és offline marketing tevékenységei közé tartozik a hirdetések, a kiadványok, a rendezvények, a PR-kampányok, a sajtóközlemények és a közösségi média posztok. A weboldal optimalizálása során az általános keresési eredményekben az első helyre kerülés a cél. Az e-mail marketing a szállodák számára lehetőséget kínál a személyre szabott marketingkampányok indítására. Az influencer marketing során a szállodák együttműködnek olyan influencerekkel, akiknek a követői között megtalálható a szálloda célközönsége. Végül, a kapcsolatépítés a potenciális vendégekkel, úgymint a szakmai kiállításokon való részvétel és a marketingesemények rendezése, lehetőséget kínál a szállodáknak, hogy személyes kapcsolatot alakítsanak ki a potenciális vendégekkel, és bemutassák az általuk kínált élményeket és szolgáltatásokat.

 

Turizmus fajtái

Ismernünk kell a turizmus fajtáit, hogy a kommunikáció során használhassuk azok tulajdonságait, hiszen azok kedvelőihez szólunk.

 •  Kultúrturizmus (városlátogatások, körutak)

 • Konferencia turizmus

 • Vallási turizmus

 • Gasztronómiai témájú turizmus

 • Gyógyturizmus, termálturizmus

 • Wellnessturizmus

 • Falusi turizmus

 • Specifikus témájú turizmus (zöld turizmus, ökoturizmus, hobbi turizmus)