MICE turizmus (Üzleti turizmus)

A MICE turizmus más néven üzleti turizmus - de hívják hivatásturizmusnak is - egy külön idegenforgalmi ág. Több ágazat is külön szolgáltatásokat nyújt az üzleti utazók részére, mint a repülőkön a Business Class, vagy a törzsutasprogramok. A szállodák rugalmas pontrendszerekkel, kényelmi, vagy üzleti funkciókkal próbálják magukhoz láncolni MICE utasaikat.

mice turizmusA MICE turizmus (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions) egy olyan forma a turizmusban, amely az üzleti és szakmai találkozók, rendezvények, konferenciák és kiállítások szervezésére specializálódik.

A MICE turizmus definíciója szerint általában egy olyan út, ami jóltervezett napirend köré szerveződik, ami egy bizonyos témát jár körbe. A téma lehet hobbi, munka, vagy oktatási jellegű. A MICE eseményeket külön szakosodott irodák szokták szervezni, mert fontos az alapos tervezés.

A MICE turizmus célja az üzleti kapcsolatok fejlesztése, a szakmai ismeretek megosztása, az új üzleti lehetőségek feltárása és a gazdasági növekedés elősegítése.

MICE turizmus formái

A MICE turizmus formái közé tartoznak például az üzleti találkozók, tréningek, konferenciák, kiállítások, workshopok, szimpóziumok, kongresszusok, incentive utazások és team building programok. Ezek a programok általában nagyobb létszámú résztvevőket vonzanak, akik üzleti céllal érkeznek, és céljuk az információk megosztása, új kapcsolatok kialakítása és az üzleti lehetőségek bővítése.

A MICE turizmus formái közül az üzleti találkozók és a konferenciák a leggyakoribbak, és általában nagyobb városokban, nagyobb szállodákban vagy konferenciaközpontokban rendezik meg őket. Az incentive utazások és a team building programok általában kisebb létszámú csoportok számára vannak szervezve, és gyakran exkluzív helyszíneken, például luxus üdülőhelyeken vagy hajókon kerülnek megrendezésre.

A MICE turizmus formái a városi turizmus és a konferencia turizmus egyik fajtáját képviselik, és nagyon fontosak az üzleti élet számára. A MICE turizmus elősegíti az üzleti kapcsolatok és a nemzetközi kereskedelem fejlődését, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

 

MICE rövidítés jelentése

Az üzleti eseményeknek számító szavakból tevődik össze a MICE jelentése. A mozaikszó, azaz a Meetings, Incentives, Conferences, and Exhibitions (értekezletek, jutalomutak, konferenciák, kiállítások). Korábban olyan utazásra ezt használták, amin nagyobb utaslétszám, előre eltervezetten, bizonyos céllal vesz részt. Mára azonban, azért, hogy jobban megkülönböztessék a tágabb üzleti turizmustól, inkább értekezletszervezésként definiálják.