Digitális turizmus

A digitális turizmus egy új fogalom, amit a digitális eszközök rendszerré érése tett lehetővé. Mára a digitális technikák olyan rendszert alkotnak, melyek használata nélkül a turizmus szereplői nem tudnak érvényesülni, nem lesznek versenyképesek a külföldi desztinációkkal szemben.

Az e-turizmus lényege, hogy minden szektorban megjelenik az infokommunikációs eszköz, amit a turizmus érdekében használnak.

A digitális turizmus olyan utazási forma, amely során az utazási élmény digitális eszközök segítségével kerül megtervezésre, előkészítésre és megvalósításra. Ez magában foglalja az interneten történő utazási tervezést és foglalást, az online útmutatást és navigációt, valamint az utazás alatt az okostelefonokon, táblagépeken vagy laptopokon keresztül elérhető virtuális utazási élményeket.

A digitális turizmus nagyon népszerűvé vált az utóbbi években, amikor az utazók egyre inkább az online platformokat használják a szállásfoglalásokhoz, az utazási élmények megtervezéséhez és az utazási tapasztalatok megosztásához. Az internet és az okostelefonok elterjedése lehetővé tette az utazók számára, hogy bármikor és bárhonnan elérjék az utazási információkat és szolgáltatásokat, így könnyen megszervezhetik az utazásukat.

Utazástervezés a digitális turizmusban

Az online utazási tervezés és foglalás lehetővé teszi az utazók számára, hogy könnyen megtalálják azokat a szállásokat, repülőjegyeket, autóbérléseket, utazási csomagokat és más utazási szolgáltatásokat, amelyek megfelelnek az igényeiknek és az anyagi lehetőségeiknek. Az online utazási tervezők segítségével az utazók előre megtervezhetik az utazásukat, felkészülhetnek a látogatásra szánt helyekre és látnivalókra, valamint biztosíthatják, hogy ne hagyjanak ki semmi fontosat.

Az online útmutatás és navigáció a digitális turizmus másik fontos eleme. Az okostelefonok és a táblagépek lehetővé teszik az utazók számára, hogy könnyen navigáljanak az úton és megismerjék a látogatásra szánt helyeket. Az online térképek és az utazási alkalmazások lehetővé teszik az utazók számára, hogy pontosan megtalálják a céljukat, megismerjék a környéket és a látványosságokat, és megtudják, hogy milyen tevékenységek és élmények érhetők el a területen.

Az utazás alatt elérhető virtuális utazási élmények szintén egyre népszerűbbek a digitális turizmusban. Az utazók élvezhetik a virtuális utazási élményeket anélkül, hogy ténylegesen utaznának. Például, a virtuális utazási élmények lehetővé teszik az utazók számára, hogy látogassanak el a világ különböző pontjaira, és megismerjék azokat a helyeket és kultúrákat, amelyeket különben nem lenne lehetőségük megtapasztalni. Ez lehetővé teszi az utazók számára, hogy szélesebb körű ismereteket szerezzenek a világ különböző országaiban és kultúráiban, és ezt az ismereteket felhasználhassák az utazásaik során is.

Digitális turizmus előnyei

A digitális turizmusnak számos előnye van az utazók számára. Az online utazási tervezés és foglalás lehetővé teszi az utazók számára, hogy időt takarítsanak meg és az utazási költségeket is csökkenthetik. Az online útmutatás és navigáció segítségével az utazók könnyen megtalálhatják a céljukat, és nem kell aggódniuk az eltévedés miatt. A virtuális utazási élmények pedig olyan utazási lehetőséget kínálnak, amelyeket az utazók különben nem tudnának megtapasztalni.

Digitális turizmus korlátai

Azonban, a digitális turizmusnak is megvannak a maga korlátai. Az online utazási tervezés és foglalás előnyei mellett vannak hátrányai is, például az, hogy az utazók nem találkozhatnak a helyi emberekkel, és nem tapasztalhatják meg azokat az autentikus élményeket, amelyeket csak azután szerezhetnek meg, hogy ténylegesen meglátogatták a helyszínt. A virtuális utazási élmények sem helyettesíthetik teljes mértékben a valóságos utazási élményeket.

 

A digitalizáció

A digitalizáció az egyik alappillér. Ez tette lehetővé, hogy digitális turizmusról beszélhessünk. Először csak az útikönyveket olvasták elektronikus készülékeken a turisták, mára már az utazás megszervezését is elektronikus eszközök segítségével végzik a felhasználók.

Digitális turizmus ismérvei

A látnivalók megtekintése mellett egyre fontosabbá válik az élmény megszerzése, így a digitális anyagok élményeket nyújtó digitális eszközök egészítik ki.

A digitális turizmus idővel kiegészült a turizmus speciális tevékenységeivel is. Ilyenek az utazásszervezők, utazási irodák és idegenforgalmi szakterületek virtuális térben való megjelenései.

A digitális turizmus már nem csak figyelembe veszi a turista igényeit, hanem az attrakció részévé teszi. Aktívan részt vesz a folyamatokban a digitális eszközök révén. Részt vesz a termék kialakításában is, sőt az árazást is befolyásolja.

Az értékesítés is az online térbe helyeződik át (már jegyet is digitálisan vásárolunk), ennek megfelelően a marketing és a kommunikáció is ezen a felületen történik, ráadásul egyre személyre szabottabb környezetben.

Az árazás is digitálisan történik, azaz különböző szoftverek segítségével előzetes kalkulációk és big data segítségével (Yield Management) a felhasználóra szabva kerülnek - akár dinamikusan - kialakításra. Foglalási és nyilvántartási rendszerek segítik ezeket a folyamatokat, melyek össze vannak kötve egyéb eszközökkel (számlázó, weboldal, stb.)

A folyamatmenedzsment is a digitális térben történik, ami az eszközök miatt jól optimalizálható, követhető folyamatokat eredményez, ráadásul megkönnyíti a munkát, csökkenti a kockázatokat.

 

Digitális turizmus Magyarországon

A "Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030" célként tűzte ki a digitális turizmus stratégia megalkotását. Ebben, mint fő beavatkozási terület szerepel a turizmus ágazat digitalizálása, melynek területei:

 • a szakmai versenyképesség,

 • a munkaerő digitális kompetenciája,

 • a digitális marketing,

 • a gazdaság fehérítése és a bürokráciacsökkentés,

 • startup vállalkozásfejlesztés,

 • az ágazatot érintő mérések, adatok kezelése és azok védelme,

 • big data használat, a

 • digitális edukáció megjelenése a képzési rendszerekben,

 • a digitális elérhetőség,

 • hálózati versenyképesség,

 • valamint a digitális transzformációt segítő támogatási, pályázati rendszer kialakítása is.

Digitális turizmus a nagyvilágban

2017-ben mutatták be az Osztrák Digitális Turizmus stratégiát. Egy dokumentumban foglalták össze

 

A digitális turizmus főbb szavai

 • szenzorok

 • big data

 • open data

 • információcsere

 • smart technológia: különböző technológiák összekapcsolása, szinkronizálása és összehangolt használata (mint a SzállásMarketing eszközrendszere, ahol a különböző platformokat egy cél érdekében fogjuk közös munkára)

 • smart turizmus: három fő elemből áll. Smart desztináció, smart élmény és smart üzleti rendszer

 • okostelefon alkalmazások

 

 

Összességében, a digitális turizmus egyre népszerűbbé válik az utazók körében, és lehetővé teszi számukra, hogy könnyedén megszervezzék és megvalósítsák az utazásaikat. Azonban, fontos figyelembe venni, hogy a digitális turizmusnak is vannak korlátai, és hogy az utazók számára a valóságos utazási élmények semmi mással nem helyettesíthetők.